SÂRBII DIN BANAT AU APRINS BADNJAK-UL

Bucurie mare pentru sârbii din Timișoara, care au aprins, duminică seara, în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, badnjak-ul, tradiție din moși strămoși ce simbolizează un nou început, sănătate și bogăție. Zeci de oameni s-au adunat la Biserica sârbească din centrul istoric al Timișoarei să participe la ritualul de aprindere a unui mănunchi de trunchiuri și crengi de stejar. Cei mai mici au cântat colinde și au aruncat boabe de grâu în foc, pentru ca asupra familiilor lor să se abată belșugul. Potrivit credinței, cu cât flăcările sunt mai înalte și cu cât ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat.

Simbolizează belșugul anului și sigur, focul din fața peșterii în care s-a născut Domnul Iisus Hristos. Le urăm tuturor să fie un an mai bun și mai binecuvântat

Badnjak-ul a fost aprins la toate cele 60 de biserici și 5 mănăstiri sârbești din Banat. Vreme de 3 zile, sârbii de pe întreg cuprinsul Banatului vor petrece alături de familie și de cei dragi sărbătoarea Craciunului, dupa care vor începe pregătirile pentru Revelion, care se sărbătorește în 13 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *