Connect with us

Hi, what are you looking for?

Stiri

Spitalul din Lugoj, din nou suprasolicitat din cauza avalanșei de pacienți cu Covid-19

Zilele trecute, Spitalul Municipal Lugoj a primit aprobare pentru opt paturi la secția ATI, având în vedere creșterea numărului de pacienți cu Covid-19. Din păcate, acestea au fost ocupate rapid, fiind nevoie de spațiu suplimentar și pe secții. Situația este similară și la Spitalul Orășenesc Făget.

Lugojul se află de mai bine de o săptămână într-o tendință pozitivă în ceea ce privește rata de infectare cu virusul SARS-CoV2, având o valoare de 4,53 la mia de locuitori în ziua de miercuri, 29 septembrie.

Numărul pacienților, în creștere

”Situația este groaznică, nu mă feresc de cuvinte. Nu am mai avut avut așa ceva în niciun val. Suntem forțați să transformăm și Paleația în zonă roșie, non – ATI. La ora actuală, secțiile de Boli Infecțioase, Neurologie și Pneumologie, toate sunt pline, la care se adaugă și Paleația”, a declarat dr. Ionuț Cocoș, directorul Spitalului Municipal Lugoj.

Cizme Dama din Piele Model NouSecția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) se află în momentul actual la capacitate maximă, lucru care reprezintă un real motiv de îngrijorare atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienții care ar putea avea nevoie de spitalizare.

”La ATI sunt ocupate toate cele opt paturi. Ieri au fost trei decese, dar paturile s-au ocupat repede. Avem deja pe secții pacienți de Terapie Intensivă, dar nu avem unde să-i punem, nici local și nici în țară, după cum bine știți”, spune dr. Ionuț Cocoș.

Din păcate, spre deosebire de aceeași perioadă a anului precedent, numărul cazurilor de Covid-19 la copii și adolescenți a crescut considerabil.

”Am avut multe cazuri de copii, dar ei nu s-au mai prezentat la urgență, majoritatea au fost duși de Ambulanță la domiciliu, la solicitarea medicului de familie”, adaugă managerul spitalului lugojean.

Se caută orice spațiu disponibil

Spațiile sunt insuficiente pentru avalanșa de cazuri. În consecință, conducerea Spitalului Municipal Lugoj a luat decizia de a elibera pentru pacienții cu Covid-19 ”fosta sală de așteptare cu biroul de internări de la Urgențe, care vor fi transformate și ele în staționar Covid-19, pentru pacienți suspecți sau pozitivi. Biroul de internări se va muta la secretariatul vechii direcțiuni”.

Îngrijorător este faptul că problema spațiului insuficient se resimte și la nivel de județ, astfel încât surplusul de pacienți nu poate fi întotdeauna redirecționat către Timișoara.

Situație alarmantă și la Făget

Nici în orașul castanilor lucrurile nu arată prea bine, fluxul pacienților fiind în creștere.

”La Spitalul Orășenesc din Făget avem 20 de paturi Covid. Până ieri (n.r. – marți, 28 septembrie 2021), au fost toate ocupate. Din păcate, un pacient a decedat. Din fericre, alții au putut pleca acasă, așa că, la momentul de față, mai avem cinci locuri libere. Cei mai tineri pacienți Covid pozitivi au vârste undeva la 40 de ani. 90% din cei internați cu Covid sunt nevaccinați. Vreau să precizez că faza aceasta, cu tulpina Delta, este mai gravă decât ce am avut înainte. Este mult mai molipsitoare și dă forme de insuficiență respiratorie mai accentuate. La Făget avem și noi centru de vaccinare, care ține de spital și am început deja să administrăm a treia doză. Problema este cu personalul medical de la centrul de vaccinare, așteptăm Ordonanța ministrului sănătății în acest sens”, a declarat dr. Iurie Codrean, directorul u­nității spitalicești.

Forme grave, mai ales la nevaccinați

Se pare că pacienții care dezvoltă forme grave ale bolii în urma infectării cu virusul SARS-CoV2 sunt nevaccinați, în proporție de peste 90%, dar cu toate acestea oamenii acceptă destul de greu imunizarea cu unul dintre vaccinurile disponibile în România.

”Toți pacienții de pe Terapie Intensivă sunt, la ora actuală, nevaccinați. Cei trei care au murit marți au fost și ei, nevaccinați. Procentul celor nevaccinați în rândul bolnavilor internați cu Covid la SML, atât pe secții, cât și ATI, este de 90-95%. Ieri, de exemplu, am internat o tânără de 27 de ani care nu arăta bine la tomograful de plămâni, fără a avea co­mor­bidități”, a declarat dr. Ionuț Cocoș.

La centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor Lavinia Miloșovici continuă imunizările.

”A crescut numărul solicitărilor de vaccin, dar nu foarte mult. Ieri am avut 60 cu Pfizer și 40 cu John­son & Johnson. După cum se știe, din 28 septembrie administrăm și doza 3. Acest lucru a dus la o creștere a celor care preferă Pfizer, pentru a avea toate cele trei doze cu același vaccin. Dar, așa cum am spus, oricine poate face doza 3, indiferent de vaccinul administrat până acum”, explică dr. Ciprian Brândușoni, coordonatorul centrului de vaccinare din Lugoj.

sursa: redestepatrea.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...