Spitalul Municipal Lugoj transmite noi reguli pentru cetățeni

Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” din Lugoj aduce în atenția cetățenilor noi măsuri implementate în contextul stării de urgență și crizei epidemiologice.

Astfel, cetățenilor li să transmite să evite zonele aglomerate, unde pot fi expuși la interacțiunea cu un număr mare de persoane; copiii trebuie feriți de locurile de joacă ce presupun atingerea unor suprafețe sau obiecte comune; oamenii trebuie să limiteze la maximul orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă. Se recomandă ca inclusiv în cazul persoanelor care locuiesc împreună să nu intre în contact decât după igienizare mâinilor.

Se atrage atenția asupra evitării atingerii suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alți oameni, precum balustrade, clanțe, mânere etc, iar în cazul în care nu se poate evita atingerea acestora, trebuie utilizat un șervețel de unică folosință.

Vesta dama din fas cu Gluga culoare NeagraTrebuie păstrată o distanță de 1,5 m față de orice persoană întâlnită. În cazul celor care folosesc transportul în comun, se recomandă să nu se stea față în față cu alte persoane. După utilizarea transportului în comun, se impune igienizarea mâinilor. Cetățenii sunt îndemnați să folosească pe cât posibil modalități alternative de transport.

Se recomandă evitarea deplasării în țările afectate de COVID-19, iar pentru românii care se întorc în țară  este obligatorie autoizolarea la domiciliu, lucru care presupune ca și familia să facă același lucru.

În măsura în care angajatorul oferă această posibilitate, cetățenii sunt îndemnați să lucreze de acasă. Regulile de igienă personală trebuie respectate cu strictețe, inclusiv spălatul pe mâini timp de minim 20 de secunde, folosirea prosoapelor de hârtie de unică folosință și evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii.

Cetățenii sunt îndemnați să dezinfecteze toate suprafețele cu care intră în contact; să aerisească încăperile; să nu ia medicamente antivirale sau antibiotice decât la recomandarea medicilor; să nu bea lichide din aceleași recipiente cu alte persoane și să nu folosească aceleași tacâmuri; să nu intre în contact cu persoanele aflate în autoizolare, indiferent dacă acestea prezintă sau nu simptome.

Orice caz despre un contact cu o persoană confirmată cu coronavirus sau persoană venită dintr-o țară afectată trebuie semnalat autorităților.

Persoanele care au călătorit în zonele afectate de COVID-19 trebuie să semnaleze imediat medicul de familie, chiar dacă la momentul călătoriei zonele nu se aflau sub alertă. Dacă medicul de familie nu poate fi contactat, cetățenii trebuie să apeleze la Direcția de Sănătate Publică din județ și în ultimă instanță, numărul de urgență 112.

Unitatea spitalicească lugojeană transmite că cetățenii trebuie să rămână acasă dacă au simptome de gripă sau răceală, solicitând sfaturi de la medicul de familie. Nu se recomandă oamenilor să meargă din primul moment la unitățile de urgență.

Autoizolarea trebuie respectată cu strictețe. Nu trebuie părăsit domiciliul sub nicio formă pe perioada celor 14 zile, nu se primesc vizitatori și nu se intră în contact direct cu persoanele care furnizează alimente sau produse.

În cazul încălcării regimului autoizolării la domiciliu amenda poate ajunge la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care s-a contribuit la răspândirea virusului.

Se recomandă manifestarea unei atitudini preventive față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *