TOT MAI MULȚI, MUȘCAȚI DE CĂPUȘE

Căpușele crează probleme și în acest an lugojenilor. Tot mai mulți oameni se prezintă la Spitalul Municipal din localitate mușcați de căpușe. Media este de 2/3 pacienți pe zi, însă în weekend numărul este mai mare, pentru că atunci oamenii ies mai mult la iarbă verde. Medicii îi sfătuiesc pe pacienți ce trebuie să facă dacă se trezesc mușcați de neplăcuta insectă și cum pot preveni asemnea situații.

Monica Ocnariu- medic- șef CPU Lugoj

Dacă merg în pădure, iarba este înaltă, să aibă pantaloni lungi și nu pantaloni scurți, să fie atenți când trec pe sub pomi, pentru că ei în primele două-trei ore cad, nu se lipesc. Ele se lipsesc abia după patru ore, iar dacă s-au ales cu o căpușă, să se prezinte ca să le putem extrage fără să încerce extracția acasă, pentru că de obicei le rup tentaculele și atunci sunt mai greu de extras. Cât de gravă este o astfel de mușcătură de căpușă în cazul în care nu se prezintă în timp util la spital? Timp util înseamnă 24, 48, chiar 72 de ore. După aceea necesită o doză unică de antibiotic, chiar dacă se prezintă după 48- 72 de ore. Deci în primele 72 de ore nu se întâmplă absolut nimic. 

Medicii de la Urgență au avut parte de situații mai speciale în weekend, atunci când două persoane au solicitat ambulanța pentru că au fost mușcați de căpușe, lucra care nu este recomandat, pentru că nu reprezintă o urgență.

Monica Ocnariu- medic șef CPU Lugoj

Am fost solicitați de către pacienți ca să extragem căpușele, dar rog populația să nu solicite ambulanța pentru mușcătura de căpușă. Ați avut cazuri? Da, am avut chiar în weekend două cazuri care au solicitat ambulanța pentru mușcătura de căpușă. Nu este cazul, nu este nicio urgență.

În intervalul mai–septembrie sunt înregistrate cele mai multe cazuri de muşcături de căpușă. Există mai multe șanse să fii mușcat de căpușă în zonele cu iarbă, tufișuri și pădure, căci căpușele preferă solul umbrit și umed. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *