Connect with us

Ce cauti astazi ?

Euro News

UE a luat poziţie în cazul revoltei din Kazahstan.

Situaţia extrem de tensionată din Kazahstan îngrijorează liderii europeni. Într-un document dat publicităţii miercuri, 5 ianuarie, Uniunea Europeană a transmis un mesaj ferm către liderii din fosta ţară sovietică, dar şi către protestatari, transmite agenţia rusă Ria Novosti.

UE face apel la toate părțile din Kazahstan să evite escaladarea și violențele, se afirmă în declarația publicată de purtătorul de cuvânt al Serviciul European de Acțiune Externă al UE.

Europa transmite un mesaj către autorităţile din Kazahstan, dar şi către protestarii furioşi

„Facem apel la toate părțile implicate să dea dovadă de responsabilitate și să se abțină de la acțiuni care ar putea duce la o escaladare a violențelor” – se afirmă în document, notează agenţia Ria Novosti.

În plus, UE solicită respectarea dreptului la proteste pașnice în Kazahstan, dar demonstranții nu ar trebui să recurgă la violență, se precizează în declarația purtătorului de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă.

„Recunoscând dreptul la demonstrații pașnice, Uniunea Europeană se așteaptă ca acestea să aibă loc fără violențe şi fără incitare la violență. UE solicită, de asemenea, autorităților să respecte dreptul fundamental la proteste pașnice și, totodată, îndeamnă la proporționalitate în utilizarea forței pentru apărarea securității și la respectarea angajamentelor internaționale” – se arată în document.

“Kazahstanul este un partener important al Uniunii Europene”

UE speră, de asemenea, că autoritățile kazahe vor respecta libertatea presei și accesul la informații, inclusiv la Internet, se afirmă în declarația reprezentantului Uniunii Europene.

„Kazahstanul este un partener important al Uniunii Europene…

Sperăm în respectarea de către Kazahstan a angajamentelor sale, inclusiv în privinţa libertăţii presei şi a accesului la informații pe Internet și offline” – se menţionează în document.

Geci dama magazin Big MagNursultan Nazarbaiev, îndepărtat de la conducerea Consiliului de Securitate al ţării

În tot acest timp, fostul preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a fost demis miercuri din poziţia sa de lider al Consiliului de Securitate al ţării, pe fondul protestelor şi violenţelor declanşate de dublarea preţului la combustibil, în special la gazul lichefiat, utilizat la scară largă de proprietarii de maşini.

Furia protestatarilor s-a îndreptat şi împotriva lui Nursultan Nazarbaiev care, în ciuda retragerii de la conducerea ţării, a rămas persoana cea mai puternică din Kazahstan, transmite Reuters.

Preşedintele kazah, Kasim-Jomart Tokaiev, a anunţat miercuri, în cadrul unui discurs televizat adresat naţiunii, că a preluat şi conducerea Consiliului de Securitate al ţării, dar nu a făcut nicio referire directă la Nazarbaiev, care nu a mai fost văzut şi despre care nu s-a mai auzit nimic de mai multe zile.

Nursultan Nazarbaiev a condus ţara cu mână de fier timp de aproape trei decenii, atrăgând sute de miliarde de dolari investiţii străine şi echilibrând relaţiile cu puternicii săi vecini, Rusia şi China.

Oferte Transmisie Live streaming online Evenimente

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stirile TEN TV

Ferma Pomicolă Pohalma, din Lugoj, ce aparține stațiunii didactice a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, din Timișoara, se pregătește să...

Publicitate

Pescăria PELE situată pe drumul național, Lugoj-Reșița la km 9, pe raza localității Victor Vlad Delamarina, vă invită la un pescuit sportiv de crap,...