Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politică

Ultimele sondaje încurcă combinațiile politice în Timiș

V-ați pus oare întrebarea: Deși se discută despre sondajele de opinie comandate de PNL, PSD și Pro România, oare de ce acestea nu sunt făcute publice? Putem spune fără a greși că ne aflăm deja, în campanie electorală.

Vă spun eu.

Pentru că atât PNL, PSD cât și Pro România nu sunt chiar mulțumite cu rezultatele candidaților lor în bătălia electorală și mă refer aici, mai cu seamă la procentele obținute de candidații acestora pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Timiș. Calculele lor ar putea fi date peste cap de prezența în top 5 a lui Titu Bojin, care într-unul din sondaje apare ca și candidat din partea Pro România în paralel cu Adrian Pau, candidatul anunțat de partidul lui Victor Ponta și care este surclasat de Titu Bojin. În același timp, într-un alt sondaj, Titu Bojin sondat din partea PSD și Pro România se află la doar un punct procentual în spatele candidatului anunțat de PSD, Călin Dobra, președintele în funcție a Consiliului Județean Timiș și a social-democraților timișeni.

Deși aceste sondaje sunt fotografii de moment, ele ar putea reprezenta o situație de fapt ce ar trebui să pună pe gânduri, mai ales formațiunile politice de centru-stânga, care înregistrează cifre total necorespunzătoare și demobilizatoare pentru propriul electorat, în condițiile în care datorită unor orgolii gratuite nu s-a putut coagula, până în acest moment , o veritabilă și puternică alternativă de stânga la actuala dreaptă din județ.

Iată ce spune o primă cercetare sociologică, realizată în perioada 13-21iulie 2020.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 800 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative ale județului Timiș cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3.46 %.

La întrebarea “Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, cu candidații cărui partid sau alianță politică ați vota pentru CONSILIUL JUDEȚEAN TIMIȘ?” avem următoarele rezultate:

PNL – 29,1%

Alianța USR-Plus 16,7%

PSD 14,7%

Pro România 6,7%,

PMP 4,1%,

ALDE 2,3%,

UDMR 1,2 %

De precizat că acesta este rezultatul pentru total eșantion.

La aceeași întrebare potrivit celor care au indicat clar prezența la vot datele se schimbă ușor:

PNL/Alin Nica – 36,1%

USR-Plus/Cristian Moș – 26,8%

PSD/Călin Dobra – 22,3%

Pro România/Adrian Pau – 9%

Alt candidat 3,8%

Varianta a doua, cu Titu Bojin în postura de candidat din partea Pro România:

PNL/Alin Nica – 30,3%

USR-Plus/Cristian Moș – 26,9%

PSD/Călin Dobra -20,2%

Pro România/Titu Bojin – 18,6%

Alt candidat – 2,7%

Și mai interesant este rezultatul unui alt sondaj, în care Titu Bojin este măsurat ca și candidat din partea PSD și Pro România și care îl dă cu un rezultat de 24,6%, în timp ce candidatul anunțat al PSD, Călin Dobra, sondat în aceleași condiții, deci din partea PSD și Pro România ar obține 26,3% din voturi.

Concluzia e clară; Titu Bojin se bucură de o notorietate și favorabilitate serioasă care ar trebui să-i cam pună pe gânduri pe contracandidații săi electorali, chiar dacă până în prezent, nu se știe din partea cărei formațiuni sau alianțe politice, va candida fostul Președinte al Consiliului Județean Timiș.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe acesta, să declare:

,, Aceste procente mă onorează şi îmi confirmă că în toţi aceşti ani de activitate publică am reuşit să-mi fac datoria şi să fiu în slujba oamenilor. Împreună cu echipele cu care am lucrat şi lucrez am urmărit mereu să duc la bun sfârşit proiecte majore, atât la Consiliul Județean Timiș (CJT), cât şi la Administraţia Bazinală de Apă Banat. În continuare militez pentru construirea unei largi alianţe de centru-stânga pentru a contrabalansa ofensiva de dreapta de la noi din judeţ. Rămân adeptul dialogului, al competiţiei corecte şi poate în primul rând al omeniei, care pare tot mai rară în politică. Vă asigur că voi intra în cursa pentru CJT hotărât să obţin victoria”a concluzionat Titu Bojin.

Ce este de remarcat, este că s-ar putea ca în viitoarele câteva zile să observăm mutări esențiale pe tabla de șah a politicii județene, care ar putea da peste cap toate calculele de până acum a principalelor formațiuni politice din Timiș.

Vom trăi și vom vedea.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...