Connect with us

Hi, what are you looking for?

Economie

Veste proastă pentru soferi! Prețurile la carburanți au crescut cu aproape un leu în patru luni.

Carburantii se scumpesc tot mai mult, de la o zi la alte, si am ajuns sa platim pentru un litru de benzina sau motorina aproape cat plateam inainte de pandemie. In urma cu doua saptamani, romanii plateau pentru un litru de benzina sau motorina sub 5 lei, acum pretul este de 5,2 – 5,3 lei/litru.

pantaloni barbati Magazin BIG MagReprezentantii benzinariilor spun ca scumpirile se datoreaza majorarii accizei si a evolutiei cotatiei barilului de petrol. Bucurestenii care au mers la pompa marti, 23 februarie, au platit pentru un litru de benzina standard intre 5,14 si 5,24 de lei, iar pentru motorina standard intre 5,19 si 5,31. In Arad, de exemplu, pretul unui litru de benzina a ajuns marti si la 5,39.

Asta in timp ce in noiembrie 2020 plateam pentru un litru de benzina 4,43 lei, iar pentru motorina 4,38 lei. Preturile tot mai mari la carburanti vor conduce la scumpiri in lant, avertizeaza economistii. “Este o crestere a cotatiilor atat la benzina cat si la motorina, trend de crestere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice.

Este si un motiv de fericire pentru stat, pentru ca jumatate sunt accize si taxe care merg la bugetul de stat, dar pe de alta parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflecta in cresterea costurile marfurilor transportate”, spune Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei. “Componenta de costuri cu transportul e in costul fiecarui produs. Trebuie sa tinem cont ca suntem intr-un moment de echilibru in care pretul se stabilizeaza din nou. Eu nu intrevad o crestere dramatica in continuare a pretului barilului Brent. Eu cred ca 65 e limita de sus, nu intrevad pentru 2021 in niciun caz depasirea limitei de 70.

Accizele au fost deja marite, iar prin urmare o sa constatam o stabilitate a pretului. Pe termen scurt, va fi o oarecare ajustare care poate fi amplificata daca activitatea economica revine la un nivel comparabil cu cel dinainte de criza pandemica. Nu intrevad niciun motiv de crestere. In momentul de fata, raportul dintre cerere si oferta este echilibrat. Cei doi fac importanti – cotatia si fiscalitatea – nu mai au motive sa varieze semnificativ.

Eu cred ca suntem la un nivel de echilibru in jurul carora vor fi variati foarte mici”, spune Radu Dudau, potrivit europalibera.org. 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stirile TEN TV

O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...