VIDEO – Klaus Iohannis, prima conferință de presă de la începutul pandemiei de coronavirus.

Klaus Iohannis susține o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, prima de la declanșarea epidemiei de coronavirus în România. Iata principalele declaratii ale sefului statului:

Din motive de distantare, am avut declaratii de presa si am considerat ca e bine sa revenim la o forma mai interactiva.

Putem sa tragem multe concluzii, si concluzii statistice. Remarc faptul ca in aceasta epidemie autoritatile, medicii si romanii  au obtinut pana acum rezultate notabile. Romanii au dovedit ca au simt civic, echilibru. Insa se discuta foarte mult despre masurile de relaxare. Vom ajunge si acolo. Am spus ca dupa 15 mai anumite restrictii vor fi reduse, nu am atins maximul in Romania si o relaxare prematura poate distruge toate rezultatele bune obtinute pana acum.

Autoritatile, impreuna cu medicii si romanii au, pana acum, rezultate foarte bune. Nu ar fi pacat sa le dam cu piciorul? Sunt constient ca oamenilor le-a fost greu sa stea acasa, ca medicilor si personalului medical le-a fost extrem de greu. Pericolul nu a trecut! Este nevoie in continuare de maxima atentie. Faptul ca din 15 mai e posibil sa relaxam anumite masuri nu inseamna ca revenim la viata normala de dinainte de epidemie. Nu e o revenire brusca la normalitate. Nici nu stim cand vom reveni la o viata normala, spun expertii.

Vom ramane multe restrictii: intalniri in max. 3. Nu vom putea iesi la mall, nu vom putea sa plecam din localitate decat daca avem un motiv foarte serios, dupa 15 mai.

Marile festivaluri nu vor avea, cel mai probabil, loc in acest an. Daca se vor relua competitiile sportive, exista o probabilitate foarte mare sa se reia fara spectatori.

Masurile de reducere a restrictiilor vor fi graduale. Intodeauna cu ochii pe statistica. Daca, dupa o masura, creste numarul de bolnavi, masura se ia inapoi. E nevoie de atentie, echilibru, abordare responsabila.

Usor, usor, autoritatile trebuie sa se retraga din aceasta atitudine coercitiva si oamenii sa preia responsabilitatea.

Dupa 15 mai, vom avea obligatia sa purtam masti cand suntem in spatii inchise.

Guvernantii au actionat corect. Specialistii au venit cu sfaturi si solutii bune.

Cand a inceput epidemia, rezervele Romaniei au fost goale. Nu au existat masti, biocide. Au fost foarte putine medicamente. Toate au trebuit procurate intr-un timp record si s-au procurat.

Guvernul a inceput sa puna in practica reforme. S-a progresat foarte mult in materie de digitalizare a administratiei.

Nu toti politicienii, insa, au dorit sa fie de partea care se ocupa de ingradirea pandemiei. Avem un contraexemplu mare, cat Casa Poporului – Parlamentul si modul in care unele partide si unii lideri inteleg sa foloseasca nenorocirea pentru castigul lor electoral, in aceasta perioada critica. Am vazut in Parlament un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil, instrumentat de aceiasi politicieni care au avut si inainte de criza un comportament nociv, oamenii care au lasat Romania fara bani. Banii romanilor au fost risipiti de guvernele PSD. E trist ca dupa ani si ani de guverne PSD sa ne gasim in situatia sa facem fata unei epidemii groaznice cu vistieria aproape goala si tot ei sa strige in Parlament ca presedintele si Guvernul nu fac ce trebuie. Sunt politicienii care se catara pe spaimele oamenilor. E ceva jalnic. Au fost gesturi iresponsabile in Parlament, transformate in acte normative care apasa asupra bugetului public care si asa e sub un stres enorm. Din cauza epidemiei, avem probleme economice mari. Putem gestiona economia Romaniei, dar nu se poate chiar asa, cu gesturi populiste. Acesti politicieni nu au invatat nimic din greselile trecutului si compromit viitorul natiunii, al generatiilor care vor veni dupa noi. Eu nu voi tolera asa ceva!

Întrebări: 

-Cum considerați că au gestionat autoritățile pandemia?

Am spus-o, autoritățile s-au comportat responsabil, au luat măsurile corecte și la timp, inclusiv cele in pregatire care sunt de bun simt și care vor ajuta in mod real economia romaneasca.

– Considerați că a exista la nivel european o coordonare?

Trebuie să recunoaștem că la început coeziunea a fost mai puțină.
Comisia a încercat să vină cu măsuri care să sprijine statele membre și a reușit.

-Situația muncitorilorcare au plecat in Germania, Austria? Ati stiut situatia?

Din pacate, in fiecare an au plecat romani la munca, dupa revolutie au plecat peste 4 milioane. Multi pleaca sezonier, isi duc traiul in Romania. Ce icare pleaca sezonier, majoritatea pleaca sub contract din partea unor agenti economici, nu sunt organizati de stat. Este alegerea lor si va trebuie sa ne gandim cum le putem oferi un viitor in Romania. Se pare ca la inceput au existat probleme organizatorice, pe parcurs au fost remediate, dar e clar ca au fost greseli.

-Amânarea datei alegerilor parlamentare. Sunteti de acord?

Ne spun mai multi experti ca nu vom scapa de virus. Va trebui sa traim cu aceasta boala. Sper ca sa avem, din pacate cativa bolnavi, ca in cazul gripei. Nu stim in acest an.
Nu pot spune daca vom avea in septembrie, octombrie, depinde cum vom gestiona epidemia.
Important e sa facem alegerile cand nu reprezinta un pericol pentr populatie.

Eu nu voi fi de acord sa facem cand epidemia exista, eu doresc sa reusim  in toamna sa avem si alegeri locale si in noiembrie parlamentare, dar, daca nu se pot tine in siguranta, sa fie amanate.

Nu voi tolera alegeri sub semnul epidemiei!

-Selectarea unor sectoare?

Avem nevoie să aducem anumite producții în România, să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în România. La începutul acestei pandemii am fost nevoiți să cumpărăm echipamente din țări care sunt foarte departe de noi, nu geografic, ci al percepții democratice. Părerea mea e că va exista o regândire și reașezare a lanțului de producție.

-Ce solutii au parintii care trebuie să revină la munca?

Exista legislatie in vigoare care permite parintilor sa stea in casa daca scoala e inchisa. Eu cred ca foarte multi au o problema din cauza asta. Dar ganditi va ce problema ar fi sa vina copilul acasa si sa aduca bola. Isi va gasi fiecare familie o solutie proprie cu speranta ca aceasta faza nu va dura prea mult.

-Informație eronată cu redeschiderea scolilor din Franța?
Informatia este corecta, e doar un exemplu.
Unii dintre dvs au cerut informatia, este un studiu al Institutulu iPasteur , e verrificabil, nu m-a mreferit la situatia de ieri alaltaieri, ci ca situatia scoli e complicata, atat. Insa decizia de a nu deschide scolile nu s a bazat pe acest studiu ci ca in scolile noastre nu se poate realiza distantare,a sunt multi elevi, elevii pot merge acasa si duc boala, se pot infecta si duc boala acasa, unde multi traiesc si cu bunicii.
Din aceste motive si altele am decis impreuna sa nu redeschidem scolile decat pentru clasele terminale. Si aici s-au grabit unii. Nu sunt obligati sa mearga, daca nu vor, nu vor merge. Nu este nimeni obligat sa mearga, pot merge. Cand dintr-un ciclu intreg merge o clasa , atunci se pot respecta conditii de distantare, evitare a contactului.
Am facut o declaratie concisa si clara pentru marea majoritatea elevilor. Am dorit sa las detaliile conducerii ministerului de resort.
De exemplu, in Italia s-a luat aceeasi decizie. In Danemarca ,de exemplu, s-au deschis, probabil ca sunt mai putine scoli in schimburi, mai putine care nu au apa curenta.

-Ne puteti inainta o data pentru redeschidere restaurante, mall-uri?
Ele depind de evolutia epidemiei, nu putem sti astazi cati bolnavi vom avea pe 5 iunie sau 28 mai, insa saptamana viitoare vom lua o decizie despre forma care urmeaza, stare de urgenta sau alternativa. Sa vedem daca mergem din 15 mai la dentist. Decizia o luam saptamana viitoare, am dat exxemple de posibile relaxari. Iar dupa o saptamana-doua, cand apar reactii, si tot asa, pana in vara. La unele nu vom putea renunta – la masca, petnru ca protejeaza si pe cel care o poarta si pe cel cu care se intalneste.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *