Connect with us

Hi, what are you looking for?

Stiri

Vinerea Mare pentru creștinii ortodocși şi greco-catolici

Pentru creștinii ortodocși şi greco-catolici este Vinerea Mare, o zi de amintire și reculegere pentru moartea lui Iisus Hristos pe cruce.

Seara, credincioșii vor participa la ultima denie din Săptămâna Patimilor, cea denumită Denia Prohodului Domnului, în care au loc procesiunile cu Sfântul Epitaf, care simbolizează purtarea trupului lui Iisus de la cruce la mormânt.

Vinerea Mare este ziua în care Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu făcut om, a trăit cea mai tragică dintre experienţele umane: moartea. A fost răstignit între doi tâlhari, acuzat de blasfemie și împotrivire faţă autoritatea romană.

Conform textelor evanghelice, în momentul când Iisus și-a dat duhul pe cruce, pământul s-a cutremurat și cerul s-a întunecat. După ce a fost coborât de pe cruce, Iisus a fost așezat în mormântul oferit de Iosif din Arimateea, un înstărit al vremii.

Îngroparea lui Iisus este simbolizată astăzi de așezarea Sfântului Epitaf în mijlocul bisericilor și apoi de purtarea lui în jurul sfintelor lăcașuri.

Această procesiune are loc la denia din această seară. Atunci se va cânta prohodul Domnului, cântarea de înmormântare a lui Iisus.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa va placă

Stiri

De luni, deplasările în intervalul orar 23-05 vor fi interzise. Raed Arafat a vorbit despre modelul de declarație pe propria răspundere. Poate fi și...

Stiri

Începând de luni, municipiul Timișoara intră în carantină timp de 14 zile alături de comunele periurbane Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița. Instituirea carantinei...

Diverse

La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

Stiri

În acest an se va face trecerea la ora de vară 2021, poate pentru ultima dată. Este momentul în care ceasurile trebuie date înainte...